Friday, May 31, 2013

Cara Menjaga Kucing (Pet Care)

In the Name of Allah,The Most Merciful and Most Compassionate

This is my previous cat. Cute isn't it? Well that's a cute kitty that comes with a high price yet worth it.



Kami sekeluarga sayang kucing. Very much so. Dalam rekod, kucing paling banyak yang pernah didiami di rumah ini adalah sebanyak 14 ekor serentak. That's a HUGE number anyway since we're not a pet care. Tapi kucing beranak banyak. And they're part of the family lagipun. Ok, so, how do we manage to handle the house with so many cats? Do note, i'll make sure the house is ODOURLESS at all time even though I have so many cats. It's not easy tho sebab saya sentiasa lepas kucing dalam rumah. Meaning dia bebas ke sana kemari. We don't like to cage it. They are pets. Not prisoner ey. Cuma ada certain yang kena cage. Itupun, bawa dia keluar jalan-jalan juga.


Eii..rasa nak jentikjentik hidung. Hihi. But they're pretty rough. So boleh curi-curi pegang masa dia tidur ;)

Okay, here's the tips and tricks.

1. Cat house. We have two 3-storey cage. (Sangkar 3 tingkat? Haha)



Okay. This is big enough for them. Cukupla untuk 1 keluaga bahagia. This costs around RM200-RM300. Boleh dapat murah lagi rasanya. Kami akan kurung kucing ini bila the mother cat baru lepas beranak sebab kittens time kecil suka berlari-lari. Takut terpijak kang penyek jadinya =='. And lepas dia bermain-main sekejap saja dalam rumah. Maybe about 5-10 minutes. Bagi dia lepas gian nak lari puas-puas. Kekeke. Then, masuk balik cage. Kitten ni macam baby la jugaa. Kena ada disiplin masa kecil-kecil. Waktu makan ada, waktu tidur ada, waktu main ada. Tak boleh lepas lama-lama untuk main sebab dia belum reti poo and pee dengan proper. Belum toilet training so, kena letak dalam cage sekali dengan mak dia. By time, mak dia akan ajar dia untuk poo dalam pasir and things.

We will cage kucing yang diancam. ==' to those who have many cats, kalau perasan, sometimes kucing betina akan get jealous with other female cat. they tend to fight and cakar sampai terkeluar bulu-bulu. Haih. So, the cat yang looks a bit weak tu, we'll cage her and take her out when the musuh isn't around. So, we manage to prevent berlaku peperangan saudara kucing. Even, the mother cat akan gaduh dengan anak perempuan dia (eh?) yang dah besar sebab rasa terancam. Kekeke. Kartun betul.
Ini antara yang kena cage. Tapi sebab dia suka lari lajulaju. ==' Penat nak kejarnye. 
Tapi dua-dua dah tak ada. Satu hilang, satu mati :'(
R.I.P Joe and Ron

Carrier kucing pun kena ada. The one yang boleh bawa ke mana-mana tu. Yang itu, nanti bila nak bawa kucing ke klinik, boleh letak dia dalam tu.

We have this at home. Boleh la nak sumbat 2-3 ekor kucing masa nak ke klinik tu.

2. How to teach the cats to poo and pee properly?

Bella, the first cat, kami beli di Damansara. tuan kedai kucing tu ajar kucing dia senang saja.
1. Waktu kecil, just letak paper dalam sangkar kucing. Letak dia dengan mak dia. The kitten akan tiru mak dia yang poo and pee dalam surat khabar itu.
2. Bila dah makin besar, letak pasir and carik-carik a few pieces of newspaper dalam basket pasir kucing.
3. Bila dah besar lagi, just letak pasir je. The cat will get used to it.
Tapi , kami kat rumah sentiasa guna newspaper. aha! Read the trick below ;)

3. Pakai newspaper instead of pasir kucing. (How to handle cat's poo and pee)

Dulu, kami guna pasir. dalam seminggu, a bag of sand tu akan habis since setiap hari kena salin pasir. Kalau buang poo saja, pasir tu masih boleh guna. Cuma..err..I can't stand the smell. And I have some kind of allergy of sand and debu. So, it's hard for me to sneeze all the time while cleaning their poos. Kucing saya juga sangatlah memilih dan cerewet. Dia takkan poo dalam bekas yang ada banyak tahi. Geli kut kalau poo dia sendiri terkena kaki dia ==' haha. So, dia akan poo atas lantai. Haila, satu kerja pula nak lap lantai. Susahlah kalau orang nak pergi jalan-jalan, SEMERBAK BAU satu rumah T....T Besides, a bag of pasir mahal tau. Range harga pasir RM30-RM40. Parah la kalau setiap minggu kena beli. Sebulan dan berapa dah. So, here's the trick. Now, we used newspaper. Setiap hari bangun awal sebab nak buang kertas surat khabar tu dan letak surat khabar baru.


This is how it looks like. So, bila dia poo or pee, dia takkan nampak the najis, jadi dia tak rasa geli. Sebab gumpalan kertas tu kan banyak. ;) Brilliant kan? So, kalau letak 2 bekas ni dalam rumah, lepas balik cuti pun alhamdulillah tak ada kucing poo merata-rata. And, do the maths. Kalau pakai pasir, sebulan dah dekat RM120++ , kalau pakai newspapaer, sebulan dekat RM35 saja sebab di rumah , ibu langgan newspaper. Bila langgan, harga newspaper dapat lagi murah. 
Satu newspaper boleh pakai untuk 2-3 hari. See, murah ke tak murah tu? Kalau tak mau baca sangat pun politik-politik pelik dalam, paper, baca la sikit  yang ada dalam paper tu. Lepas tu koyak buat papmpers kucing. Wee ^^,

Alhamdulillah, bila pakai newspaper, bau pun tak ada. Perhaps sebab setiap masa nampak saja ada benda dalam basket newspaper ni, kami terus salin, so bau dalam rumah pun tak ada.

Oh, ada juga kucing yang toilet-train. Entah kenapa, dia seronok poo dalam bilik air. ==' Jadi lagi senang kerja, masuk bilik air, curah saja air. Senang cerita.

4. Food (Dry food and wet food)

Dulu bagi makan dry food and canned food saja. Tapi, sebenarnya bagi makan biji tu saja tak cukup untuk penuhi khasiat dia. Sebab biji tu oily, so bulu cepat gugur. 
Since sekarang kucing dah tak banyak , ada 5 ekor saja , so setiap hari, kami akan rebus ikan for the cats. Sehari makan 2 ekor so, sehari rebus 10 ekor. Ikan kembung akan diborong ketika musimnya saja. Hehe. atau kadang-kadang kami turun ke Kuala Muda untuk borong ikan kembung yang boleh dapat sekilo RM3. Hehe. Tapi kecil-kecil sajalah ikannya. Bukan yang goreng buat makan tu. =='

The biji-biji yang macam cereal tu, that's a must. Itu dry food. Setiap masa terhidang. Kiranya macam snek la. The cats hanya makan bila lapar atau sekadar mengalas perut kalau tak dapat heavy food lagi. Hehe. Selalunya beli Smart Heart. Kalau duit lebih sikit beli Royal Canin. Kalau terdesak tak sempat pergi pet shop, barulah beli Friskies atau Whiskas. Dan kami beli seguni yang besar tu. Harga lagi murah compare to beli medium pack. Range harga dalam RM60. Okay la tu, tahan dalam 2 bulan++ . Tapi sebab kucing rumah ni sehari makan ikan 2 kali, jadi dry food boleh jimat and tahan lama. Simpan dry food dalam covered tupperware. Kalau masuk angin dah tak sedap. Kalau nak tahu sedap tak sedap, bila kucing makan, dia tak crunchy. Haha. Takda bunyi 'crunch crunch' tu.

Dekat rumah ini ada Bengal cat, mix Bengal, kucing kampung, mix Persian. Jadi, kami beli saja makanan ikut suka. Hehe. Tak adalah nak ikut jenis dia saja. 
Ini favourite food kucing di rumah. Kata vet , yang ini bagus untuk jantung kucing. Nama pun Smartheart kan. 

Sometimes we buy canned food. Ini kira macam bonus of the month la. Makan sekali sekala saja sebab mahal. Beli dalam kotak, ada 1 carton which is 12 cans. So, kadang-kadang, sebulan sekali bagi makan. Guna dalam 3-4 tin. Boleh lah tahan 3-4 bulan.

Air.
Setiap hari, WAJIB tukar air dalam bekas minum kucing. Sebab kucing suka fresh water like we do. Kita pun tak suka air yang sama untuk minum 3-4 hari kan? Especially kucing yang bunting. They drink a lot so make sure air dalam bekas sentiasa bersih dan tukar setiap hari. 

5. Kucing sakit?

Oh, ini biasa. Tambah-tambah kalau sekor demam, habis berjangkit dekat kucing lain. Kalau bawa pegi klinik, vet akan bagi ubat. Vet siap pesan lagi, kalau nak senang, tak payah datang vet pun kalau demam saja. Cuma bagi minum air kelapa atau beli 7-up dan campur dengan air biasa. Alhamdulillah, air kelapa works for my cats. Yang 7-up tu tak pernah cuba lagi. Hehe. Setiap 3 bulan, bawa kucing pergi cucuk. Tak mahal pun, sekor kucing RM5 je dekat klinik vet kerajaan punya. Tapi kalau hantar ke swasta, mahal sikit la. Kucing kat rumah ni, setiap sekor ada buku klinik. Haih, saya pun takda rekod kesihatan macam kucing =='. 

Kalau nak tengok kucing tu sihat atau tak, tengok hidung dia. Kalau lembap, tu tanda kucing sihat. Kalau kering tapi berhingus, tu tanda dia tak sihat.

Sometimes, kucing cepat dapat kurap. So, i suggest beli spray untuk treat kucing ni. Boleh spray dekat kurap, atau kalau kucing betina kurap susu. Bila cat menyusu, cat's nip akan bengkak and sometimes kurap naik kalau kitten tak minum susu dia. So, spray benda ni, nanti kurap tu kurang dan hilang. Ayah saya spray benda ni dekat muka kucing liar yang selalu minta makan dekat rumah. Dulu kurap dia punyala banyak sampai kami semua ingatkan dia buta. Sekarang dua-dua mata dah boleh buka elok. cuma, some kurap still here and there. Alhamdulillah. 
Kalau nak beli spray ni, refer to vet atau pet shop. 

6. Pokok Kucing Galak

Seldom people hear about this. Pokok ini selalu tumbuh dalam kawasan rumah cuma kita kadang-kadang tak perasan. Dia tumbuh meliar. Kawasan rumah saya banyak so, kucing selalu keluar rumah sebab nak ambil pokok ni. Kadang-kadang, kami ambilkan dan bagi dekat kucing. Dia akan gesel-gesel dekat akar dan daun pokok ini ke muka. Banyak khasiatnya pokok ni. Kucing pun suka, tuan kucing gembira ^^


7. Rumput

Kucing akan selalu ilat bulu dia. Lepas makan, lepas poo, dan saja-saja nak jilat. Jilat tu ibarat mandi lah bagi kucing. Bila dia jilat bulu, dia akan tertelan bulu yang luruh. Jadi, untuk keluarkan bulu-bulu ni, kucing akan makan rumput, dan muntah rumput tu balik bersama sekali dengan bulu-bulu yang tertelan. Dulu saya risau juga tengok kucing ni makan rumput, tapi ada hikmah rupanya. ^^ Cuma, kadang-kadang bahaya juga. Sebab kadang-kadang ada rumah yang letak racun dalam rumput. Kalau dia makan racun, dia boleh mati. Kecung saya, shiro (putih) haritu poisoned sebab termakan rumput racun. So careful. Nak tahu dia poisoned atau tak, kucing akan muntah kelabu yang bau busuk amat dan bau tu macam bau najis. Tapi kalau rumput tak ada pun tak apa. Dalam najis pun dia buang bulu dia juga.

Our cats =)
Lonely Joe and lappy ^^

Tak sempat bagi nama tapi dah mati. Tak cukup zat.

Gambar terakhir Teh (He slept on my tudung ==')

Bun (accident) T.T sedih T.T Precious ni
Sepet (Jual)

Yang putih tu Shiro.
Yang lain-lain bagi orang.
Ada satu tu lari rumah lepas saya marah makan  ikan  banyak sangat.
Merajuk kut T...T and Ibu blame me. Haha

Teh 1st generation. Hilang. Sekarang ada 2nd generation.Shiro. Sebiji macam dia. Tapi ekor cengkoi sikit ^^
Jolie (Hilang 2 minggu lepas T.T)

Joe and Ron

Tam (Lari rumah..mak dia(bella) halau dia ==' )

Bubu (Lemak selambak tapi nak juga duduk kat tingkap ==' anak tam)

Baba, kembar bubu. (meninggal kena lenyek dengan ayah T.T)

Precious Bella. Nenek kepada semua keturunan kucing di rumah. Setia di rumah.
Banyak lagi yang tak upload gambar. Malas nak cari gambar. Banyak sangat. Hopefully the tips are useful.

May Allah Bless!

19 comments:

Izz Hazwani said...

dont remember if i dah post ke belum comment kat sini.


kucing jenis apa ni? and ada tips nak buang bulu kucing yang melekat pada baju tak?

Syafawani Jamil said...

wani : they're bengal ^^ tapi ada yang kucing biasa n sekor sesat mix persian.

buang bulu eh.. seriously mmg susah ==' kalau tegar sangat, berus je atau rendam dalam pelembut baju by hand. nanti bulu2 tu jatuh dlm air..tapi kerja renyah sikit la :)

Anonymous said...

Salam , syafa . Nak tanya macam mana nak tau kucing tu demam ke tak ? :)

Syafawani Jamil said...

wslm :)

kucing demam kalau kepala dia sejuk- paling obvious dekat telinga sebab dua2 hujung telinga dia sejuk, hidung kering and badan panas. Tapi kalau dia selsema, hidung dia sentiasa berair dan hingus meleleh.

Kalau bawa gi klinik, dia bagi antibiotik dan ubat. Kalau bagi minum air kelapa pun insyaallah ok. Kucing saya bagi minum air kelapa je.

TAPI..jangan bagi panadol ==' atau antibiotik manusia. Mau cirit kucing tu (kes ni jadi dekat mak teh saya punya kucing. haih, kucing mana boleh makan ubat manusia).

Sya said...

Salam...seriously need help or some advice dari Syafa..My cats senang nk dpt jangkitan kurap baru-baru ni...so ada tak tips penjagaan or exact brand yang syafa gunakan untuk protect kucing-kucing tu..Main problemnya kawasan rumah xda vet yg berdekatan huhu...Thanks hope dpt bantu.

Emy Nur Aina Suhaimi said...

Assalamualaikum, saya nk tanya, ada tk klinik kucing kerajaan di kawasan Kota Kemuning?

Anonymous said...

Assalamualaikum syafa, Kalau guna newspaper tu,x berbau ke.nti melekit.Susa nak tnggal drp box poop dia tu.jadi,apa tips awk untuk menghindari daripada itu berlaku?
Thanks.

Syafawani Jamil said...

sya : sy dah explain dlm post sy pasal kurap, blh rujjuk link ni ^^ -

emy : maaf, saya ni duduk kat penang. takau pasal vet area tmpt lain..blh rujuk direktori klinik vet dkt google ke..

anon : wslm, insyaallah xberbau. lagipun setiap hari sy tukar newspaper tu at least sehari sekali atau dua kali sehari. kalau pakai paper mmg kne rajin. tak susah pun. mula2 letak 3-4 helai paper yg dibuka dlm bekas tu, lepastu carik2 dlm 3-4 helai paper dan letak dalam bekas poop tu. alhamdulillah, rumah sy xberbau pun dgn poop kucing walupun sy bela 5 ekor kucing dewasa n 6 ekor baby kitten. ^_^ harap membantu. hee

Syafawani Jamil said...

sya : link ni http://shafakallah.blogspot.com/2013/08/cara-merawat-kurap-kucing.html

^^

Rifki Redha said...

kak2 saya ade kucing baru ambik dari rumah cousin semalam , kucing jantan . macam mane nak kasi dia biase dengan rumah baru dia ? sangkar dia kat luar , kalau masukan dia dalam sangar asyik meow2 marah je saya nak tido malam pun xboleh , dari malam sampai pagi dia larat meow2 , suara dia dah la kuat gila -.- kalau masukan dalam rumah asyik tido pastu nak panjat2 meja . haritu nak bawak dia keluar main2 kt luar , tapi dia cam nak lari pergi panjat tembuk -.- tu yang tengah stress ni . kucing tu dari kecik cousin saya dah bela , dalam 1 tahun setengah 2 tahun cam tu la ngn diorang . sekarang cam mane kak ? tolonglah reply laju2 ye kak . ty

missy micey said...

Salamm hye, ur tips sgt bagus lah. Semalm baru ada amik sekor anak kucing size lebih kurng mcm sepet yg jual tuh. Nk tanyaa cmne nk train dia ek time dia nk poo and pee? Yg nh takde mummy dia. Plus kalau guna surat khabar tuh, just buang cmtu je or cuci ke cmne ye? Please respond keyh :3

Anonymous said...

hello syafa. saya perlukan bantuan awak.. macam mana nak kasi baby kucing bau maknya balik? sebabnya, mak baby kucing tu taknak susukan anak dia sebab dah hilang bau. kesian baby kucing tu :(

Wany YeChun said...

assalamualaikum. hai.
boleh saya tahu jenama spray kurap apa yang awak guna? Saya ada beli dr.vet spray tp xberkesan lah. dan kurap kalau xcepat rawat dia cepat merebak. hampir 1 badan dia dah ada kurap/fungus. TT

indah hiasan said...

memang betul2 pencinta kucing ni...tq kak share info pasal kucing..byk yang tak tau pasal kucing ni..

Anonymous said...

sis, kenapa kucing lari rumah ek? kucing sy lari dah 3 minggu tak balik. risau sgt. ke dia rasa kecik hati termarah ke??

printlalola said...

yup. biasanya nenek dia kekal dan xlari.. umo pun panjang... sama la kita... tp garang nenek tu

Unknown said...

Sembur baju dengan air kunyit dan lap dengan tisu basah. insyaallah...

Unknown said...

Hey there! you live in Penang right? can you please suggest me any budget friendly vet? yesterday hujan lebat sgt then this morning a stray cat came to my house duk meow2, I tgk dia basah then I lap dgn towel T.T but now nmpk mcm demam, shivering and watery eyes (perhaps crying) help T.T tq 😔

Unknown said...

Sis, nak mt pendapat dn tjk ajr skt la...sy ni br aje 3 bln bela kucing sblm ni xpenah ada pengalaman pn sbb anak suka so sy bela la seekor..mslahnye skrg ni sy nk ajar d mkn friskes @ ape2 jns mknn bujirin tp d xnk still jg nk mkn ns dgn ikan rebus..bnda ln sy bg d xnk mkn pn sggp d thn lapar mcm mn yea sis ada idea x utk sy ajar d mkn bnda ln selain ns dgn ikan rebus...😔